Sistem nagrajevanja

Ljubljana, 6. februar 2018

Ne spreminjajte sistema nagrajevanja, dokler se niste udeležili delavnice ... 

Pasti pri postavitvi novega sistema nagrajevanja (plačnega sistema)

Zakaj večina novih sistemov nagrajevanja ne doseže želenih učinkov (ali pa naredijo celo več škode, kot koristi) in kako se temu izogniti?

Razmišljate o spremembi sistema nagrajevanja? Bi radi s tem dosegli boljše poslovne rezultate ali pa vas v to preprosto sili stanje na trgu? 

Vsakdo lahko zastavi sistem nagrajevanja v podjetju. Toda hudič se skriva v detajlih! In pri sistemih nagrajevanja je teh majhnih, nadležnih detajlov veliko. Imenujejo pa se stranski učinki. 

Ste že poskušali postaviti sistem nagrajevanja? Učinek pa nato ni bil takšen, kot ste pričakovali: 

 • Ljudje niso bili bolj motivirani? 
 • Mogoče so začeli delati stvari, ki vam niso bile všeč. 
 • Ali pa so nekatere pomembne stvari začeli delati z levo roko. 
 • Se je začelo pojavljati nezadovoljstvo in pritožbe o nepravičnosti sistema nagrajevanja. Mogoče celo spori?

 

Težava je bila najverjetneje v tem, da ste pri njegovi postavitvi naredili nekaj napak (naj vas potolažim – pri tem niste osamljeni, saj je postavitev sistema nagrajevanja ena od najtežjih stvari v poslu) in seveda pozabili predvidevati stranske učinke, ki jih bo imel. 

Da bi vam pomagali postaviti sistem nagrajevanja, ki bo dosegal vaše cilje in s katerim se boste izognili pastem pri njegovi postavitvi, smo za vas pripravili enodnevno delavnico Pasti pri postavitvi sistema nagrajevanja.

Sistem nagrajevanja – področje, kjer je učenje na napakah izjemno drago! 

V poslu je dobro delati napake. Iz njih se največ naučimo. Obstajajo pa področja, kjer so te napake relativno neškodljive, in področja, kjer lahko napake pomenijo ogromno poslovno škodo. Napake pri postavitvi sistema nagrajevanja sodijo k slednjim. 

Zakaj bi torej na lastni koži in z lastnim denarjem delali napake na področju, kjer so te napake najdražje? Spoznajte jih raje vnaprej in se učite iz napak, ki jih počnejo drugi. Vaša denarnica vam bo hvaležna! 

»Prijava na delavnico se je izkazala za zelo dobro odločitev, saj sem si s pridobljenimi informacijami razjasnila marsikatero vprašanje, s praktičnimi primeri pa pridobila nekaj izkušenj, na kaj je potrebno pri uveljavljanju sistema paziti oz. na kaj moraš biti pozoren.« 

Jasna Ukmar, Comland d.o.o. 

Kaj boste izvedeli – program delavnice (od 9.00 do 16.00)

1. Kako se lotiti postavitve sistema nagrajevanja? 

 • Mislite, da bo novi sistem nagrajevanja pravičnejši in da bo prispeval k večji motivaciji? Spoznajte, zakaj se v večini primerov to ne zgodi in kako se temu izogniti.
 • Konkurenca na trgu je v večini panog vsak dan bolj ostra. Zato ni več prostora za pretirano nagrajevanje kadrov, ki ne prinašajo dobrih rezultatov. Kadre, ki prinašajo rezultate, pa je potrebno nagraditi, da ne pobegnejo. Kako zastaviti sistem, ki bo to dosegal? 


2. Največje napake, ki jih pri tem počnejo podjetja 

 • Vaši zaposleni delajo slabo ali počnejo pri svojem delu preveč napak. Boste zato vzpostavili sistem, ki jih bo nagrajeval za dobro opravljeno delo? Ojojoj! Ustavite se, preden bo prepozno, da ne boste stopili na eno od največjih pasti pri sistemih nagrajevanja. 
 • Še 5 dragih napak, ki jih podjetja najbolj pogosto naredijo pri postavitvi sistema nagrajevanja. 
 • Stvari, na katere »niste pomislili«, pomenijo pri sistemu nagrajevanja VELIKE težave. 
 • Kateri so najbolj pogosti stranski učinki, ki jih podjetja spregledajo, ko postavljajo sistem nagrajevanja? 


3. Postavitev kriterijev za variabilni del plače

 • Kako zastaviti kriterije, na katere boste vezali variabilni del nagrade? 
 • Zakaj se pri tem delu pojavi največ napak? Katere so to? Zakaj jih počnejo praktično vsi, ki nimajo poglobljenih znanj pri postavitvi sistemov nagrajevanja? 
 • Koliko kriterijev je smiselno imeti? Naj bodo objektivni ali subjektivni? 
 • Kako pogosto naj se variabila spreminja – vsak mesec, na tromesečje, dvakrat na leto in kdo bo računal mesečno variabilo za vseh vaših 45 zaposlenih? 


Kako lahko spregledani stranski učinki sistema nagrajevanja zamajejo vaše podjetje? 

Marko, lastnik sadovnjaka v Goriških brdih, je svoje pobiralce jabolk plačeval na uro. Ker je videl, da pri svojem delu veliko lenarijo, je spremenil sistem nagrajevanja. Začel jih je plačevati na potrgan zaboj jabolk. Želel jih je namreč spodbuditi, da bi delali hitreje. Vendar, glej ga zlomka, zaposleni so po hitrosti presegli Janezova pričakovanja. Ugotovili so namreč, da se zaboj najhitreje napolni tako, da splezajo na jablano in jabolka mečejo v zaboj. Jabolka so bila res hitreje nabrana, žal pa jih odkupiti ni želela nobena stranka.  

Kdo naj se udeleži delavnice?

Podjetniki, direktorji, vodje kadrovskih služb, vodje oddelkov, vsi, ki razmišljate o postavitvi sistema nagrajevanja, ga že postavljate ali stremite k optimizaciji njegove učinkovitosti. 

Vodja delavnice

Doc. dr. Sara Brezigar je strokovnjakinja s področja strateškega upravljanja s človeškimi viri. Magistrirala je na London School of Economics, ki je vrhunska evropska ustanova na področju upravljanja s človeškimi viri. Sodelovala je pri svetovalnih projektih za številna slovenska in tuja podjetja, kot predavateljica deluje na Univerzi na Primorskem in kot raziskovalka na Inštitutu za narodna vprašanja. 

Za coaching in strateško svetovanje jo najemajo predvsem direktorji, ki bi radi svoja podjetja pripeljali na višjo stopnjo. Njena znanja in način razmišljanja na področju kadrovske strategije so neprecenljiva za vsakega vodjo, ki bi rad od svojih ljudi dobil kar največ. Znana je kot odlična predavateljica, ki v svojih nastopih preseneča z dinamičnostjo in svežino pristopa, in avtorica številnih člankov.»Na osnovi današnjega izobraževanja bom znal pravilno oziroma v pravi smeri razmišljati o sistemu nagrajevanja, ki ga pripravljamo za vpeljavo v našem podjetju. Najbolj cenim informacije oziroma pridobljena znanja o tem, katerih napak ne smemo narediti pri vpeljavi sistema. Prijava se je izkazala za dobro odločitev oziroma veliko pomoč pri vpeljavi sistema nagrajevanja.« 

- Damir Junc, direktor, JUNC CNC obdelava kovin d.o.o.  

»Praktično, uporabno, nove ideje. Tudi odlična Sara. Odgovarja na vprašanja publike.«

- Aleksander Šinigoj, lastnik, Mastermind Akademija 

Lokacija, prijava

Spoznajte sisteme nagrajevanja in se izognite pastem, ki jih prinašajo.

Termin: 6. 2. 2018, od 9.00 do 16.00.

Lokacija: Grand Hotel Union Business, Miklošičeva cesta 3, Ljubljana

Cena za udeležbo na enodnevni delavnici je 285 EUR + DDV. Cena vključuje udeležbo na izobraževanju, gradiva, osvežilne napitke in kosilo med glavnim odmorom. 

Za prijavo kliknite na spodnji gumb. Za več informacij pa nas pokličite na 01 511 30 71 ali pišete sporočilo na info@panta-rei.si.

*Vsa mnenja zadovoljnih strank in potencialni rezultati uporabe tehnik s seminarja so mnenja posameznikov in niso tipični rezultat. To pomeni, da ni nujno, da boste tudi sami dosegli podobne rezultate. Rezultati uporabe programa so odvisni od vašega angažmaja, sposobnosti in pripravljenosti za delo ter implementacijo vseh tehnik v programu.