Henrik von Scheel

Henrik von Scheel je iniciator in idejni vodja Evropske digitalne agende, ki je danes odgovorna za 5% BDP-ja EU.

Njegovo svetovalno delo je neposredno vplivalo na 115 od Fortune 500 podjetij in na gospodarske strategije 24 držav.

Za strateško svetovanje pri podjetju Apple ga je najel Steve Jobs, Googlov bivši direktor Eric Schmidt pa ga je označil za “enega od najboljših strateških svetovalcev na svetu”.

Kot otrok se je Henrik von Scheel boril z dvema velikima težavama: s hudo disleksijo (motnja veščin branja in pisanja) in pa z jecljanjem.

Toda te težave je kasneje uspel spremeniti v svoje velike prednosti, saj je razvil neverjeten občutek za prepoznavanje vzorcev. Zaradi tega je postal znan kot človek, ki pred drugimi zaznava začetke novih trendov – tako v gospodarstvu, pri potrošnji in pri novih tehnologijah, kot so npr. umetna inteligenca, digitalizacija, robotika ali biotehnologija.

Leta 2008 je postal idejni vodja nemške digitalne preobrazbe, ki se je nato leta 2010 razvila v Evropsko digitalno agendo. S tem je pomagal sprožiti val digitalne transformacije in gospodarske rasti, katerega vrednost danes ocenjujejo na 660 milijard EUR.

Ko je postavljal nemško strategijo na področju visoke tehnologije, je skoval pojem “četrta industrijska revolucija”, ki ga je prevzela vsa svetovna strokovna javnost in tako pripravil oder za globalno razpravo o prihodnosti poslovanja.

Henrik von Scheel je tudi prejemnik prestižne nagrade “Knowledge Award” za inovacije na področju znanja. Ta nagrada velja za nekakšno Nobelovo nagrado na področju delitve znanja in jo podeljuje vizionarski vladar Združenih arabskih emiratov.

Na podlagi vseh teh dosežkov se danes Henrik von Scheel osredotoča predvsem na prepoznavanje novih trendov v tehnologiji in gospodarstvu ter predajanju tega znanja podjetjem in vladam, ki se lotevajo kompleksnih izzivov prihodnosti.